fbpx
Seite wählen

Ook bij honden kan een vorm van hersenveroudering optreden. Bij honden spreken we echter niet van dementie, maar van het Cognitieve Disfunctie Syndroom. Het vermogen om te onthouden en te leren is afgenomen. Deze aandoening lijkt op de menselijke aandoening Alzheimer.

Bij oudere honden ontstaan er vaak ophopingen van het eiwit amyloïde in de bloedvaten. Hierdoor worden bloedvaten smaller en ontstaat er zuurstoftekort in de achterliggende gedeeltes van de hersenen. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten waardoor er zuurstofrijker bloed in de bloedvaten stroomt. Dit zuurstofrijke bloed veroorzaakt echter veel radicalen (geladen zuurstofmoleculen). Radicalen zorgen voor schade in de hersenen. De schade uit zich in gedragsveranderingen bij je hond.

Symptomen

De symptomen van dementie sluipen er langzaam in. De symptomen worden steeds erger. Veel voorkomende symptomen van dementie bij een hond zijn: 

  • Doelloos voor zich uit staren;
  • Veranderde sociale interacties: begroet/herkent de eigenaar niet meer of is juist ineens veel aanhankelijker dan voorheen;
  • Een ander slaappatroon: slaapt veel overdag, doolt ’s nachts door het huis;
  • Desoriëntatie/verward;
  • Waanbeelden: je hond hapt bijv. naar insecten die er niet zijn;
  • Weinig tot geen ruimtelijk inzicht;
  • Angst en paniek (verlatingsangst);
  • Onzindelijkheid.

Behandeling

Wanneer de dierenarts vast kan stellen dat de symptomen niet zijn ontstaan vanuit lichamelijke kwalen (bijv. nier- of leverproblemen) kan ervan uit gegaan worden dat de hond lijdt aan Cognitieve Disfunctie Syndroom (CDS).

Dit syndroom is niet te genezen. Het proces kan wel vertraagd worden. Over dementie en de behandeling ervan is over het algemeen nog weinig bekend. Wel is aangetoond dat sommige medicijnen, diëten en supplementen effect kunnen hebben en helpen het proces te vertragen.

Medicijnen

Er zijn enkele medicijnen op de markt die gebruikt worden voor de behandeling van dementie. Welk medicijn er door jouw dierenarts wordt voorgeschreven is afhankelijk van de diversiteit aan klachten.

Dieetvoer en/of supplementen

Aangetoond is dat antioxidanten de vorming van radicalen en vetzuren afremmen en het onschadelijk maken. Een dieetvoeding speciaal gericht op dementerende honden is bijvoorbeeld de Hills Precription Diet Canine B/D.

Hersentraining

Door je hond ook mentaal uit te dagen zorg je dat de geest scherp blijft. Hoe doe je dit?

  • Speel verstoppertje! Verstop een speeltje of iets lekkers en laat je hond het zoeken.
  • Ga puzzelen met je hond en koop een hondenpuzzel. Let er op dat je niet een té moeilijke puzzel kiest voor je hond, dit kan zorgen voor onnodige stress.
  • Een voerbal houdt je hond zowel fysiek als mentaal bezig. Door de bal op een bepaalde manier te rollen vallen er snoepjes/brokjes uit.

Dierenarts

De dierenarts kan vaststellen of de gedragsveranderingen niet vanuit een lichamelijke aandoening ontstaan. Zo kan je hond gedesoriënteerd zijn omdat hij blind/doof aan het worden is en kan hij onzindelijk zijn omdat hij zijn controle over zijn kringspieren is verloren. Ga daarom altijd ter controle langs bij de dierenarts.